De waarheid ontvouwt zich in de dialoog
Rudy Vandamme

Balansbevorderend werken

Bij paarden met (vage) lichamelijke klachten en/of gedragsproblemen tijdens het rijden of in de omgang, kan een combinatie van therapie en balansbevorderend werken een essentiële toevoeging bieden in herstel van gezondheid en een goede relatie tussen ruiter / kuddeleider en paard. Deze manier van werken biedt inzicht in het gedrag van je paard en leidt daarmee tot een betere balans in jullie relatie. We werken aan een stevige basis in jullie onderlinge relatie, waardoor er niet langer sprake zal zijn van een monoloog, maar jullie communicatie zich zal gaan ontwikkelen tot een gesprek. 

De kracht van de kudde

Back to Balance streeft naar een gelijkwaardige relatie tussen paard en eigenaar, waarbij het dier zich uit vrije wil bij je aansluit en je natuurlijke leiderschap over de kudde die jullie samen vormen (h)erkent, zonder dwang, controle, conditionering of een vast stappenplan. Je ontwikkelt daardoor een diepe band met je dier vanwaaruit samen werken wordt tot een dans, een spel waarin je elkaar ontmoet en ziet. Je leert elkaars krachten en zwaktes kennen en waarderen, waardoor jullie samenwerking steeds sterker en intenser wordt. Er is dan geen sprake meer van een dier-baas relatie, maar van een samenspel tussen twee zielen die elkaar kunnen doorgronden.

Spiegeltje spiegeltje....

Balansbevorderend werken met paarden vormt ook een mooie uitdaging waneer je je eigen leiderschapskwaliteiten wilt onwikkelen voor het dagelijkse leven in de maatschappij. Paarden vormen een mooie spiegel en geven feiloos aan waar jouw kwaliteiten en zwakke punten liggen. Door het werken met paarden, verkrijg je inzicht in je sterke en zwakke eigenschappen en kan je deze gaan verfijnen en ontwikkelen. Tijdens balansbevorderend werken wordt je meegenomen op je eigen ontwikkelingspad waar je ontdekt hoe je een goed leider kunt zijn voor je paard (of je collega's, huisgenoten, kinderen, maar vooral voor jezelf). Om dit te bereiken is het nodig dat de ander je begrijpt. Alleen bij het krijgen van een heldere en duidelijke boodschap kan een ander je namelijk onvoorwaardelijk het leiderschap geven en samen met jou op weg gaan.

Waar

Balansbevorderend werken is mogelijk met je eigen paard op jouw locatie. Heb je geen paard tot je beschikking, dan is het mogelijk bij een manege bij jou in de buurt een paard te huren en daarmee te werken. Voor balansbevorderend werken is ervaring met paarden niet nodig, het gaat hierbij vooral om je eigen ontwikkeling, het paard vormt 'slechts' je spiegel.


Warning: file_put_contents(): Only 4096 of 10643 bytes written, possibly out of free disk space in /home/holistischhelene/public_html/concrete/core/libraries/page_cache/types/file.php on line 67