"Natural forces within us are the true healers of disease."
Hippocrates

Bloesem therapie

De meest bekende bloesemtherapie is die van Dr. Eward Bach. Deze arts die leefde tussen 1886 en 1936, had al vanaf zijn studietijd meer interesse voor de patiënt als geheel, dan voor diens ziekte. Hij vond de persoonlijkheid en emoties van mensen minstens zo belangrijk als de symptomen van de ziektes die zij hadden. Na een aantal jaar een succesvolle praktijk te hebben gerund, besloot Dr. Bach zich alleen nog maar bezig te houden met onderzoek naar een theorie die hij in zijn praktijkjaren ontwikkeld had. Volgens deze theorie vormt het lichaam een spiegel voor de gedachten van de geest. Symptomen van een ziekte die zich in het lichaam uiten, zijn volgens deze theorie een gevolg van de emoties die een patiënt ondergaat.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Dr. Bach 38 wilde planten en bloemen die invloed hebben op gemoedstoestanden. Deze planten die we vaak ook in onze omgeving kunnen vinden, vormen de basis voor de remedies die hij ontwikkelde. Het werd zijn levenswerk.

Bach Bloesems 

Bach bloesemremedies zijn vloeibare plantenextracten die negatieve emoties ombuigen naar hun positieve pool. Zo kan bijvoorbeeld faalangst omgebogen worden naar zekerheid en jaloezie naar liefdevolle omgang met anderen. De verschillende bloesems in deze remedies zorgen voor het brengen van balans in de emoties. De theorie van dr. Bach was, dat als de emoties in balans zijn, het lichaam ook in balans zal komen en (lichamelijke en/of geestelijke) ziekteverschijnselen dus zullen verdwijnen. De bloesems behandelen de patiënt en niet de ziekte. Het lichaam geneest zichzelf zodra de geest weer in balans is. De remedies voegen niets toe aan het gedrag of aan de emoties en ze onderdrukken ook niets. Het enige wat ze doen, is balans brengen tussen lichaam en geest.

Indicaties

Bach Bloesems kunnen door hun brede werking bij tal van problemen ingezet worden. Zeker bij gedragsproblemen zijn zij op zichzelf staand een goede therapie, maar ook bij andere therapieën vormen zij vaak een hele mooie aanvulling, omdat er bij veel fysieke problemen een stuk psyche aan ten grondslag ligt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ADHD, angst, stress, jaloezie, verlatingsangst, dominant gedrag, maar ook bij pijn, paniek of shock, kan bloesemtherapie bijdragen aan snel herstel van lichaam en kalmte.

Bach voor de baas

Mensen en dieren hebben veel invloed op elkaar. Soms nemen dieren klachten van mensen over, en soms andersom. Wanneer je een hechte band met je dier hebt is het over het algemeen aan te raden ook voor jezelf bloesemremedies te nemen. De kans dat je dier en jij dan (onbewust) klachten van elkaar overnemen wordt dan kleiner, omdat je allebei meer in je eigen kracht komt te staan. Ook voor jezelf kan je bij Back to Balance terecht voor Bloesemremedies. Ik maak dan een combinatie van bloesems die uniek is voor jou.

Andere bloesems

Naast de bloesems die gebruikt worden in de Bach remedies, zijn er in de loop der tijd door anderen nog verschillende bloesemsoorten gevonden die een sterke specifieke werking hebben en als remedie ingezet kunnen worden bij problemen. Ook van deze andere bloesems zal ik regelmatig gebruik maken. Per dier wordt een unieke combinatie van bloesems gemaakt die bij zal dragen aan herstel van balans.