Katten, de strikte carnivoren

Regelmatig krijg ik de vraag wat de beste kattenvoeding is. In de reguliere praktijk somde ik makkelijk de bekende merken brokken op.Voor elke aandoening bestaat tegenwoordig een samengesteld dieet. Dat maakt het zowel voor de dierenarts als voor de diereigenaar makkelijk om de juiste en volledige voeding voor z'n kat te vinden. Uit angst voor tekorten, hield ik het in mijn advies dan ook graag bij deze brokken. De meeste katten blijken de brokken overigens heerlijk te vinden.

Het viel me op dat veel katten op brokken last hadden van blaasgruis en/ of nierproblemen. Ook jeuk, eczeem, diarree en een lage weerstand met chronische niesziekte zijn bij katten veel voorkomende klachten. Ik  begon veel te lezen over de verschillende aandoeningen en steeds weer kwam ik uit bij de voeding. 

Brokken bevatten weinig vocht en zeker katten met hun gevoeligheid voor blaasgruis en nierproblemen ondervinden  hier nadelige effecten van. Ook bevat het grootste deel van alle kattenbrokjes allerlei groenten en granen om de voeding naast het vleesmeel volledig te maken.

Katten zijn echter obligate carnivoren, wat zoveel betekent als dat hun lichaam enkel is ingesteld op het verteren van vlees! Ken je ook al die mooie reclames met kattenbrokjes in alle kleuren? Waarin de "verse" groenten en vitaminen je tegemoet komen? Kijk je achter op de ingrediëntenlijst van de kattenbrokjeszak dan zijn enkele van de onderdelen die tegen kunt komen producten als maïs, gluten, erwtenglutenpoeder, bietenpulp, rijst, plantaardige vezels, soja, soja olie etc etc. Allemaal onderdelen waar een kat als obligate carnivoor niets mee kan, allemaal ingrediënten waar je als baasje voor betaald, maar die het lichaam meer schade dan goed zullen doen.

Na 10 jaar lekkere knapperige brokjes van een beter dierenartsmerk, waren mijn katten het niet zo met mijn vernieuwde inzichten eens. Het heeft me dan ook flink wat moeite gekost om ze ervan te overtuigen dat een menu samengesteld uit alle prooidierelementen toch echt beter voor ze was. Gelukkig laten ze de brokjes tegenwoordig helemaal links liggen. En ik moet zeggen: wat ben ik blij dat ik doorgezet heb, wat een enorm verschil! Geen mooie langharige staart meer die volhangt met diarree, geen snot oogjes en snotspetters over mijn computerscherm, geen jeuk en schilvers van slome bankhangende katten. Daarvoor in de plaats werd ik beloond met 2 vrolijke speelse katten van middelbare leeftijd met een glanzende vacht, weinig ontlasting en helemaal geen diarree (wat een opluchting die kattenbak!), geen gedoe meer om staarten te wassen, oef wat een feestje zowel voor hun als voor mij!

Onderstaand artikeltje overtuigde mij een aantal jaren geleden van het feit dat al die groenten en toegevoegde plantaardige middeltjes katten weinig goed kon doen. Als er op een zak staat "ten minste 38 % vleesmeel en dierlijke bijproducten" is het voor de kat onmogelijk om voldoende voedingsstoffen uit de voeding te halen. Buiten het feit dat granen verslavend zijn door de suikers, zullen veel katten ook door blijven eten van hun brokjes omdat ze onvoldoende eiwitten binnen krijgen. 

Speciale aanbevelingen voor strikte carnivoren

24  Mei  2006 - Bron: Burger, 1995; Lewis, 1989; Robbins, 1993

Katten hebben een aantal opmerkelijke behoefte, wat betreft de voeding.
Hun metabolisme is ingesteld op een dieet van enkel dierlijke producten. Een kat is dan ook niet in staat om alle benodigde nutriënten uit plantaardig voedsel te verkrijgen.

Katten hebben een hogere behoefte aan eiwit dan bijvoorbeeld honden. In de lever van de kat zijn enzymen actief die aminozuren omzetten in glucose als leverancier van energie. Anders dan bij omnivoren en herbivoren neemt de activiteit van deze enzymen bij katten niet af wanneer het dieet weinig eiwit bevat. Dit verklaart meteen de hogere behoefte aan eiwit.

Een tekort aan eiwit kan beperkt zijn tot slechts een tekort van bepaalde aminozuren. Voedingstoffen die strikte carnivoren zelf niet kunnen aanmaken, zoals andere dieren dat wel kunnen zijn; arginine, taurine, vitamine A, vitamine B3 (niacine), vitamine B6 en essentiële vetzuren. Deze voedingsstoffen verdienen speciale aandacht bij het samenstellen van een geschikt dieet voor katten en andere strikte carnivoren.

Warning: file_put_contents(): Only 12288 of 12782 bytes written, possibly out of free disk space in /home/holistischhelene/public_html/concrete/core/libraries/page_cache/types/file.php on line 67