Wil je iemand echt een dienst bewijzen,
dan help je haar of hem zichzelf te helpen.
 

Kets de Vries 

Allergie! 

Regelmatig kwam ik ze tegen in de reguliere praktijk: Allergische patiëntjes. Veel meer dan symptoombestrijding was er niet mogelijk.

Dat kwam dan vaak neer op het geven van corticosteroiden, om de immuunreacties van het lichaam wat in te dammen, antibiotica om de secundaire bacteriële infecties die door al het krabben en bijten vaak ontstonden in de kiem te smoren en uiteraard daar waar mogelijk het ontwijken van de allergenen (de stof waar het dier allergisch voor is). Dit bestrijden van symptomen was voor mij echter niet bevredigend. Elk jaar meerdere keren die katjes met vlooienallergie, de paarden met staart en maneneczeem en de honden die op elk stofje in hun voeding overactief reageerden met braken en of diarree waardoor er niets lekkers in het dieet overbleef. Het bleef dan ook kriebelen en zat het me niet lekker. Waarom reageert het ene dier zo heftig op een stof die voor elk ander de normaalste zaak van de wereld is? Hoe kan het dat het lichaam op een gewone stof bij de ene jeuk veroorzaakt, bij een tweede diarree en bij een derde weer eczeem of een snotterige neus? Omdat ik zelf 2 honden in huis kreeg met heftige voedselallergieën, werd de nieuwsgierigheid omgeruild voor een misie. Ik wilde heel graag achterhalen hoe ik dit probleem, waar zoveel dieren (en mensen overigens) mee kampen, op een meer natuurlijke wijze kon oplossen dan levenslange medicatie en/ of dieten. Uiteindelijk is het me gelukt een protocol te achterhalen waar de meeste dieren tot nu toe erg goed op reageren. Het is een traject waar de eigenaar voor 100% achter moet staan, maar dan heb je ook wat ;-)! Omdat ik steeds meer vragen krijg in de praktijk hoe je het beste met allergische problemen om kunt gaan, wil ik hier in deze blog wat nader op in gaan. Werken met dieren met allergieën is ondertussen een grote passie geworden, te meer omdat de resultaten zo groot en dankbaar zijn! Hopelijk volgen er nog vele blije vrije dieren die weer lekker vrolijk in het leven kunnen staan!

Allergie in de praktijk

Net als bij mensen komen bij dieren allergieën en overgevoeligheidsreacties de laatste jaren steeds vaker voor. Allergische reacties kunnen gepaard gaan met allerhande symptomen. De meest voorkomende zijn jeuk, huidklachten, maag-darmklachten en luchtwegproblemen. Daarnaast kunnen echter ook steeds terugkerende  ontstekingen (van bijvoorbeeld oren, ogen of anaalklieren) en andere vage symptomen als een doffe vacht en futloosheid het gevolg zijn van een overgevoeligheid van het lichaam.

Wanneer het lichaam overactief reageert op invloeden van buitenaf, wordt er gesproken van een overgevoeligheidsreactie. Deze reactie kan zó sterk zijn, dat hij gepaard kan gaan met heftige symptomen en het dier er erg ziek van kan worden. Er wordt dan gesproken van een allergie.

Het stellen van de diagnose allergie is lastig. Met een bloedtest kunnen enkele allergieën achterhaald worden, maar helaas is de uitslag daarvan niet altijd even betrouwbaar. Levenslang dieet en/ of het gebruik van symptoom-onderdrukkende medicatie wordt vaak aangeraden en meestal gezien als enige alternatief.  

Oorzaak

Bij dieren lijken voeding, huisstofmijten, huidschilfers en pollen het vaakst de boosdoener. Echter ook vlooien, grassen, medicijnen, vaccinaties en zelfs voorwerpen uit de omgeving, zoals kussens, manden of een voerbak, kunnen aanleiding geven tot een allergische reactie. Zelfs  wanneer je dier al z'n hele leven bepaalde voeding zonder problemen eet, kan deze ineens voor ernstige allergische symptomen zorgen. Helaas kan een allergie namelijk op elk moment, bij elk dier ontstaan, omdat allergieën zich in de loop van de tijd langzaam op kunnen bouwen. 

Voor het verhelpen van een allergie is het belangrijk dat er niet alleen gekeken wordt naar de symptomen die ontstaan bij een overactief immuunsysteem, maar dat er ook gezocht wordt naar de oorzaak van deze onbalans. Pas wanneer deze oorzaak verholpen is, kan het dier namelijk van zijn symptomen af komen. Elke therapie zal anders slechts de symptomen onderdrukken en op den duur zal het probleem dan de kop weer opsteken of kunnen er andere problemen bij komen. 

 

Stress

Fysiologische, fysieke en emotionele stress blijken een zeer belangrijke rol te spelen bij het ontstaan van ziekte en vooral bij allergieën. Het gaat dan niet alleen om de stress die wij kennen uit onze dagelijkse haastige dag.  In feite vormt elke situatie die voor het lichaam onnatuurlijk is, een stressfactor. Soms komen dit soort stressfactoren dus dagelijks terug.

Denk bijvoorbeeld aan voeding, huisvesting en sociale omgang met mensen en soortgenoten. Veelal lijken deze omstandigheden in onze moderne samenleving in de verste verte niet meer op de situatie waar onze dieren op gebouwd zijn. De meeste gezonde dieren lijken echter prima met onze moderne leefomstandigheden om te kunnen gaan en kunnen deze goed compenseren. 

Wanneer echter op meerdere vlakken stressfactoren een rol gaan spelen, kan het lichaam de belasting niet meer aan en zal er ziekte ontstaan. Soms reageert het lichaam elke keer als deze stressfactor het lichaam binnenkomt overdreven. Het lichaam probeert zich dan uit alle macht te verdedigen tegen deze extra belasting, om het niet nog meer stress te bezorgen. Wij zien dan aan de buitenkant de allergische symptomen.

Hoewel fysiologische en fysieke stress ook een belangrijke rol spelen, blijkt emotionele stress de belangrijkste boosdoener als het gaat om allergieën. 
Emotionele stress kan ontstaan wanneer een dier geconfronteerd wordt met een situatie die onnatuurlijk is voor zijn soort. Dieren in het wild hebben niet te maken met dit soort situaties, waardoor allergieën daar ook niet gezien worden. Dieren leven in het wild niet vanuit emotie, maar vanuit instinct. Wanneer je zelf in de wildernis moet zien te overleven, zullen het ook bij jouw niet je emoties zijn die je voortdrijven, maar zal je instinct het overnemen om te kunnen overleven en je te voorzien in je eerste levensbehoeften. 

Door onze huidige leefomstandigheden zonder onmiddellijk levensgevaar en voldoende eten, spelen emoties echter een veel grotere rol. Ook bij dieren is dit het geval. Niet elk dier kan daar echter even goed mee omgaan, en stress kan zich dan gaan opstapelen. Bij een te grote stressbelasting kan het lichaam overactief gaan reageren, waardoor allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen ontstaan.

 

Balans

Om het lichaam vrij te krijgen van symptomen, is herstel van balans nodig. De belangrijkste basis voor herstel van balans is een voeding die past bij de natuur van het dier, zogenaamde oervoeding, Dat betekent vers vlees en vis voor carnivoren en goede kwaliteit gras, zaden, kruiden en hooi voor herbivoren, passende bij het dier. Wanneer de voeding niet kloppend is voor het dier, vormt dit een levenslange opstapeling van fysiologische stress.

Een tweede voorwaarde voor balans wordt gevormd door een huisvesting waar het dier zijn natuurlijk gedrag kan vertonen. Door een dier zoveel mogelijk natuurlijke leefomstandigheden te bieden krijgt het de mogelijkheid het immuunsysteem sterk te maken.Vanuit deze situatie van balans kunnen lichaam en geest de meeste stress van alledag zelf het hoofd bieden en is overreactie niet nodig. 

Naast natuurlijke voeding en huisvesting kan voor herstel van balans een combinatie van Bioresonantie, NAET en Bloesemtherapie nodig zijn. Met behulp van bioresonantie kan getest worden welke voeding geschikt is voor je dier. Daarnaast zorgt NAET (Allergie Eliminatie Therapie), ervoor dat het lichaam niet langer overactief reageert op stoffen uit de omgeving. Bloesemtherapie zorgt tenslotte voor balans op het emotionele vlak.

Het oplossen van allergieën gaat net als bij de meeste holistische therapieën niet over één nacht ijs. Het kost het lichaam tijd en moeite om van het oude patroon af te komen en de rommel uit het lichaam op te ruimen. Niet elk baasje zal daar helaas het geduld voor hebben, we leven toch in een maatschappij die meer neigt naar de 'quick fix' en symptoomonderdrukkende medicatie werkt dan toch een heel stuk sneller. Helaas is het effect maar tijdelijk. Daarnaast is het opstapelen van nog meer afvalstoffen in het lichaam, afkomstig van onder andere deze medicatie, een voorbode voor nog veel meer ellende op een later tijdstip.

Hoewel een holistische aanpak dus langzamer werkt, werkt het wel effectiever. Een holistische aanpak zorgt voor preventie van problemen op een later tijdstip. Het is dus maar net de vraag op welk tijdstip je tijd, aandacht en geld aan je dier (uit) wilt geven en of je liever werkt aan het oplossen en voorkomen van problemen of aan het opbouwen...

Een bek vol tanden

Door onze fokprogramma’s en gebruik van dieren, hebben helaas veel dieren in de loop der jaren een gebit ontwikkeld dat afwijkt van de natuurlijke vorm en functie. Hierdoor kunnen gebitsproblemen sneller ontstaan en komt de gezondheid soms ernstig in gevaar.

Allergie!

Chocolade

wie lust het niet!?

Maagtorsie!

Insuline resistentie

Insuline resistentie komt vaker voor dan je denkt

Blog

RSS Pictogram